Bra att veta inför Babysims kursen 

Det pedagogiska tänkandet i vår simskola:
Allt som sker i bassängen hos oss är på barnets villkor, men på föräldrarnas ansvar.
Det handlar om ömsesidigt förtroende och respekt. Vi kör aldrig över barnet utan gör det på barnets villkor, alltså när barnet är redo. Alla barn är olika och unika. Vi hjälper er familj individuellt att utvecklas på just Er nivå. Ni föräldrar och barn ska känna att just Ni är viktiga. Jämför heller inte ert barn med resten av gruppen. Vill barnet hänga kring halsen på er i vattnet och hålla i en gummianka när ni är i vattnet så låt barnet göra det. Det är ingen tävling! Allt sker på barnets villkor. Ge mycket beröm men var konsekvent mot barnet, i alla lägen.
Ge positiva signaler!
Visa att ni tycker att det är kul att vara i vattnet och att ni också kan doppa huvudet under vattenytan. Barn gör som vi vuxna, inte som vi säger att de ska göra. Ser ni alldeles skräckslagna ut när barnet kommer upp efter ett dyk så tror barnet att det här är något som är farligt. Ger ni beröm och ler så förstår barnet att det är kul att dyka och simma!
Vår absoluta övertygelse är att de flesta barnen föds vattenglada. Att ett barn är ledset i vattnet betyder inte att han/hon inte gillar att bada. Det kan vara hunger eller trötthet. Eftersom ett litet barn inte kan prata så visar barnet genom att skrika vad de vill säga. Det kan också vara så att barnet behöver några gånger på sig för att känna sig ¨hemma¨ i badmiljön. En annan orsak kan vara stress. Tänk på att vara ute i god tid så ni hinner. Både ni och barnen behöver lära er hur ni ska få det praktiska att fungera med mat och sovtider.

Lektionens struktur:
Vi erbjuder 6-8 lektioner/kurs och hinner med 2 kurser/termin. Kursen har tydliga mål där babyn med 2 föräldrar/vuxna är välkomna att medverka under varje lektion. Vi har strukturerad undervisning, då varje lektion har övningar som syftar till att nå målen i kursen. Det är en blandning mellan nya och gamla övningar som presenteras. Du bestämmer själv vilka övningar Ni vill delta i, det gäller oavsett vilken övning instruktören presenterar.
Det är bra att simma under veckan på egen hand, för att öka babyns vattenvana! Ni kan även duscha/bada tillsammans och vänja barnet vid att få vatten över huvudet.

Mål med Babysim:
•Lära barnen att bli trygga i vattnet - våga lita på sig själv och sin kropp.
•Livräddning: Barnet ska lära sig att livrädda sig själv om en olycka skulle vara framme. Alltså att inte få panik, kunna hålla andan, sparka sig upp, vända sig, söka efter den säkra platsen och klättra upp.
•Älska vatten – ha roligt, men få respekt för vattnet – god vattenvana – lek och njutning i vatten – successivt utveckling - vattensäkerhet - lära sig simma så småningom.


Mål med nybörjarkursen – Sälar:
Lära sig att hålla andan – grundläggande vattentrygghet för både barn och föräldrar genom övningar/grepp.
Nybörjarkursen är en varm och mysig uppvärmning inför allt det roliga som kommer! Föräldrarna lär sig att på ett säkert sätt hålla barnet i olika grepp i såväl mag- som ryggläge. Det är viktigt att vara i rörelse så att barnet stimuleras till att använda sin egen kropp för att ta sig fram i vattnet. I denna ålder lär sig barnet också att hålla sig fast i matta/föräldrars fingrar.
Dyket: Det är mycket viktigt att du som förälder känner dig redo för dyket när ni provar det första gången. För att det ska vara möjligt behöver både du och barnet känna er trygga i vattnet. Att vara under vattnet är inte ett syfte i sig, men att kunna hålla andan och ta sig fram i vattnet är en mycket viktig färdighet som ingår i babysimskolan. Att kunna hålla andan viljemässigt är därför en förutsättning! Små barn tar sig fram i vattnet under ytan, då huvudet är för tungt för att hållas upp ovanför ytan före ca 3 års ålder. Så snart som möjligt ska barnet själv ta initiativ till dyket, och vi vill att barnet ska bli så självständigt som möjligt i vattnet för att det ska kunna klara sig så bra som möjligt om det skulle hamna i vattnet ofrivilligt.

Kallsup: Det är vanligt och inte farligt att babyn får kallsup. Om er baby skulle råka svälja för mycket vatten, kan föräldern hålla henne/honom lodrätt intill sig och ge lugn, och kittla babyn under foten tills hon/han börjar hosta. Antagligen var babyn lite för länge under vattnet eller så var babyn inte beredd på att hålla andan.
Tänk på att både vuxna och barn har bra och dåliga dagar, så om babyn är trött, hungrig eller får tänder blir ju barnet oftast gnälligt på land och då också i vattnet. Barnet blir då ev. mindre aktivt i vattnet, så fråga gärna oss instruktörer om andra övningar som ev. kan passa Er för just denna lektion.

Rutiner:
Det finns tyvärr ingen möjlighet att erbjuda extra-sim/ta-igen-lektion, då Göteborg Sim endast kan hyra simhallen denna tid på lördag.
Barnvagn parkeras under trappan vid ingången eller i hallen före skogränsen till Varmbadet Valhalla – Samma entré som till Sats).
Tänk på att komma i tid till lektionen, så ni kan byta om utan stress, så att barnet är på bästa tänkbara humör och då får en positiv erfarenhet av att bada!
Det finns tyvärr heller ingen möjlighet att låsa in värdesaker, ta därför med er detta in till simhallen. Då det är simskola innan vår första lektion kl.14.00, behöver SmåSälarna kl.14.00 vänta i duschrummet tills simeleverna gått ut från bassängen och in i duschrummet. Gruppen 14.30 och grupperna senare går först in till bassängen tidigast 3 min innan Er lektion, så ni inte stör de andra bebisarna.

Hygien
Får INTE simma: Öron/ögon inflammation, öppet sår, diarré.
Förkylning/Snuva: Ni föräldrar får avgör själva. Barnet kan bli mindre aktiv i vattnet. Med större snuva rekommenderar vi att ni avstår från själva dyket.

VIKTIGT! Schamponera håret & tvåla in er utan badkläder! (Babyn behöver inte duscha just de första gångerna, så hon/han inte blir trött innan lektion.)
Använd inte kräm/olja på er/baby före lektion – det smutsar ner bassängen och blir svårt att göra övningar/grepp med baby insmord i olja/kräm då babyn glider av från händerna.

Babysimbyxa:
Vi har tyvärr inga babysimbyxor till försäljning, men alla måste ha en godkänd babysimbyxa, då småbarn bajsar och vi vet inte riktig när. Om de skulle bajsa i vattnet och det läcker ut så är det även bakterier i deras bajs och bassängen måste stängas av.

Barnen ska inte ha på sig blöja i vattnet, utan speciella badbyxor som består av dubbelt tyg och som sitter åt om lår och mage. Byxan får inte vara för stor utan måste sitta åt ordentligt. Detta är enda gången ni INTE får köpa något som de ska växa i! Byxan ska sitta tajt runt mage och lår, endast 2 fingrar emellan. Tänk på att inte endast köpa byxan efter kiloanvisningen på byxan då babyn kan vara längre/smalare eller kortare/tjockare.
Byxan ska inte innehålla plast för då kommer er baby att ligga vid ytan och inte komma ner p.g.a. flytkraften i plasten.
Baddräkt utan speciell innerbyxa är inte godkänt och boxershorts är inte heller godkända badkläder på barnen som inte är helt blöjfria.
Vi instruktörer kontrollerar byxan vid varje kursstart innan ni får gå ner i vattnet. Är byxan ev. för stor så får ni sy in den i midjan och låren. När ni simmar, håll koll på om ert barn bajsar. De brukar se ut på ett speciellt sätt som ni föräldrar känner igen. Tror ni att barnet har bajsat, kolla inte ner i byxan ute i bassängen för då kan det läcka ut. Gå i stället till kanten och kolla byxan på land. Skulle barnet ha bajsat, gå då upp och tvätta av byxan och babyn med tvål och vatten, sen kan ni fortsätta simma. Om barnet har bajsat i början på lektionen och ni inte har märkt det så kommer det att läcka ut tillslut p.g.a. att vatten kommer in i byxan och det löses upp. Så ha koll på Ert barn!
Rekommendation:
Dolphin Swimwear med resår kan beställas från www.linneashopen.se
Utan resår från www.imsevimse.se
Simbyxa kan också köpas från www.storken.com dessa har också en butik i Göteborg.
TIPS: Namnmärk byxan och sy in vid behov.
Kräks babyn i vattnet är det ingen fara, då det bara är mjölk.

Mål med fortsättningskurserna:
Under fortsättningskurserna utvecklas de övningar ni redan provat, men nya moment och redskap presenteras stegvis. Undervisningen anpassas hela tiden till barnets ålder och motoriska utveckling. Målet är att öka barnets självständighet i vattnet, men också att lära barnet respekt för vatten. Motorisk träning, balans, lek och självförtroende får vi på köpet!


Vi önskar Er Alla en Härlig upplevelse tillsammans med Er baby!!!